Skip to content

Конфигурација уређаја

Након постављања и повезивања уређаја на мрежном дијаграму следи и њихова конфигурација. Двокликом на неки од уређаја отвара се прозор са више табова. Први таб Physical обично показује физички изглед уређаја, на пример, HomeRouter-PT-AC из претходног примера изгледа овако:

HomeRouter-PT-AC Physical таб

На слици можемо видети две антене, дугме за укључивање/искључивање које је активно, један WAN порт (плаве боје) и четири LAN порта (жуте боје). Погледајмо и изглед овог таба за PC:

PC-PT Physical таб

У овом случају у табу Physical видимо и компоненте које можемо уградити (заменити са уграђеним) у рачунар. На следећем табу, Config, налазе се опције за конфигурисање уређаја (Internet, LAN и бежичне приступне тачне на 2.4 и 5 GHz).

HomeRouter-PT-AC Config таб

На следећем табу, GUI, налазе се исте опције као и на претходном, али приказане у графичком окружењу које изгледа исто као код правог уређаја.

HomeRouter-PT-AC GUI таб

Код PC-а, уместо GUI таба налази се Desktop таб са иконама које симулирају апликације на рачунару. Код Cisco рутера и свичева, уместо GUI таба налази се CLI таб који симулира конзолни интерфејс за унос команди за конфигурисање уређаја.

CLI таб
Препоручујем да погледате видео The Packet Tracer User Interface из курса Introduction to Packet Tracer, са напоменом да се у видеу користи нека од ранијих верзија апликације Packet Tracer, па се UI мало разликује од последње верзије 8.2.0.