Skip to content

Кућиште

Рачунарско кућиште је део рачунара у ком се налазе најважнији делови рачунара као што су процесор, матична плоча, меморија и др. Кућишта се обично праве од челика, алуминијума или пластике, иако се користе и други материјали.

Рачунарска кућишта долазе у много различитих величина и формата (енгл. form factor). Данас се највише користи ATX формат иако се све више производе кућишта мањих величина (нпр. mATX format). Кућишта се прилагођавају формату матичне плоче, па тако постоје и Mini-ITX, BTX и остали формати.

Кућишта рачунара обично садрже места за напајање и лежишта за уређаје за складиштење, каблове, микропрекидаче и дугмад за укључивање/искључивање и ресетовање, и каблове и LED диоде које означавају статус (укључен/искључен) и активност уређаја за складиштење. Обично садрже и каблове и USB портове, као и каблове и прикључке за слушалице и микрофон. Сви наведени каблови прикључују се на матичну плочу.

Нека кућишта имају прекидач (тастер) које служи да детектује да ли је кућиште отворено. Овај тастер се такође повезује каблом са плочом, па се након тога BIOS/UEFI конфигурише да детектује када је кућиште отворено.

У већини случајева кућишта поседују и места за додатне вентилаторе којима се побољшава проток ваздуха у кућишту. Вентилатори који имају контролу броја обртаја се прикључују каблом на матичну плочу (енгл. System Fan), а остали се обично прикључују на Molex конекторе. Рад вентилатора прикључених на матичну плочу може се пратити и/или контролисати у BIOS/UEFI поставкама.

Јефтинија кућишта долазе са уграђеним (јефтинијим) јединицама напајања, а у већини случајева, брендирана кућишта и напајања продају се одвојено.