Skip to content

Матична плоча

Матична плоча (Mainboard, Motherboard) повезује хардверске компоненте рачунара и утиче на њихову брзину и ефикасност у раду. На матичној плочи налази се:

 • лежиште за процесор,
 • слотови за меморију,
 • системски чип(ови),
 • BIOS/UEFI и батерија,
 • магистрале и експанзиони слотови,
 • разни конектори.
Матична плоча

Лежиште за процесор (CPU Socket) обезбеђује механичку и електричну везу између процесора и матичне плоче. У употреби су PGA (Pin Grid Array) и LGA (Land Grid Array) типови лежишта.

PGA лежиште и процесор и LGA лежиште и процесор

Слотови за меморију (Memory Slots) обезбеђују механичку и електричну везу између меморијских модула и матичне плоче. Обично их има два или више.

Слотови за меморију

Системски чип(ови) (Chipset) омогућују комуникацију између различитих компоненти рачунара и контролишу њихов рад. Данас је то један чип, док су се у старијим архитектурама користила два (Northbridge, Southbridge). Системски чипови су обично покривени алуминијумским хладњацима. Улога системског чипа јаснија је на упрошћеној блок шеми савременог рачунарског система.

BIOS (Basic Input Output System) или UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) је меморијски чип (ROM) у којем се налази софтвер и подаци који омогућују тестирање уређаја, системска подешавања и почетак рада рачунарског система. У савременим рачунарским системима користи се UEFI. Батерија пружа константно електрично напајање BIOS/UEFI систему, које је потребно за функционисања часовника и датума и чување података о системским подешавањима.

Магистрала (Bus) представља скуп електричних веза између компонената матичне плоче.

Експанзиони слотови (Expansion Slots) обезбеђују механичку и електричну везу између додатних картица и матичне плоче. Данас су највише присутне варијанте PCI-E слотова, док су се раније користили ISA, PCI и AGP слотови.

Конектори на матичној плочи обично су: конектори за напајање плоче, конектори за вентилаторе, конектори за контроле на кућишту рачунара, конектори за уређаје за складиштење итд.

Конектори на полеђини кућишта који долазе са матичне плоче обично су: PS/2 конектори за тастатуру и миша, USB конектори и конектори од интегрисаних уређаја (графички, мрежни и звучни адаптер) итд.

Конектори на полеђини кућишта који долазе са матичне плоче

Фактор облика матичне плоче (Form Factor) односи се на величину и облик плоче и распоред различитих компоненти на плочи. Током година било је много варијација фактора облика, а најпознатији су:

 • Standard Advanced Technology eXtended (ATX) и Micro-ATX (у десктоп рачунарима)
 • Mini-ITX (у тин-клијентима)
Поређење ATX и ITX фактора облика
ITX фактори облика

Задаци за проверу знања

 • Чему служи матична плоча? Матична плоча повезује хардверске компоненте рачунара и утиче на њихову брзину и ефикасност у раду.
 • Која је улога лежишта за процесор, слотова за меморију и експанзионих слотова на матичној плочи? Лежиште за процесор, слотови за меморију и експанзиони слотови обезбеђује механичку и електричну везу између процесора, меморије и додатних картица са матичном плочом.
 • Која је улога системских чипова на матичним плочама? Улога системских чипова је да омогуће комуникацију између различитих компоненти рачунара и као и да контролишу њихов рад.
 • Шта је BIOS/UEFI и чему служи батерија на матичној плочи? BIOS/UEFI је меморијски чип у којем се налази софтвер и подаци који омогућују тестирање уређаја, системска подешавања и почетак рада рачунарског система, док батерија пружа константно електрично напајање BIOS/UEFI систему потребно за функционисања часовника и датума и чување података о системским подешавањима.