Интегрисано развојно окружење

Microsoft Visual Studio Community је потпуно бесплатно интегрисано развојно окружење намењено појединцима и студентима, као и програмерима који развијају софтвер отвореног кôда.

Преузимање и инсталација

У интернет прегледачу унесите https://visualstudio.microsoft.com/. Када се страница отвори, кликните на Download Visual Studio, па потом на Community 2019.

Отвориће се нова страница, а прегледач ће почети са преузимањем Visual Studio Community инсталера. Када се преузимање заврши, покрените преузети фајл.

Дозволите покретање кликом на Run.

Потом кликните Continue.

Сачекајте да инсталер преузме неопходне фајлове за инсталацију…

У следећем кораку инсталације потребно је да одаберете радне пакете. За програмирање у програмском језику C# у III разреду довољно је да одаберете пакет .NET desktop development. Ако желите да користите Visual Studio и за програмирање у програмском језику C (градиво I и II разреда), одаберите и пакет Desktop development with C++. Кликните Install.

Сачекајте да се одабрани пакети компонената преузму и инсталирају. Овим је поступак инсталације завршен.


Покретање развојног окружења

Када се заврши инсталација и Visual Studio покрене по први пут кликните на дугме Sign in како би сте се пријавили са школским или личним Microsoft налогом. Треба напоменути да је на вашим личним рачунарима пријаву потребно извршити само приликом првог покретања. На дељеним рачунарима, нпр. у рачунарском кабинету, потребно је да се одјавите након коришћења развојног окружења.

Унесите корисничко име и кликните Next.

Унесите лозинку и кликните Sign in.

Након пријаве са Microsoft налогом, други корак је да одаберете како желите да окружење изгледа. Препоручујем да Development Settings оставите на General и да одаберете Dark колор-тему. Ова подешавања неопходно је да извршите само приликом првог покретања, а накнадно их можете мењати. Кликом на Start Visual Studio покреће се радно окружење, подешено и спремно за рад.

Почетак рада демонстрираћемо израдом Hello World! конзолне апликације. Поступак се не разликује много од оног на који сте већ навикли креирајући Visual Studio конзолне апликације у програмском језику C. Кликните Create a new project.

Одаберите C#, Windows и Console, па затим Console App (.NET Framework) и кликните Next.

Унесите име пројекта, нпр. HelloWorld. Одаберите локацију где којој желите да сачувате пројекат, нпр. у фолдеру Projekti који се налази на десктопу (C:\Users\username\Desktop\Projekti). Visual Studio ће у оквиру одабране локације аутоматски направити фолдер са именом пројекта (C:\Users\username\Desktop\Projekti\HelloWorld). Име решења ће се аутоматски уписати на основу имена пројекта. Одаберите одговарајућу .NET Framework верзију. Кликните Create.

Овим поступком сте креирали пројекат HelloWorld у фолдеру Projekti на десктопу. Сорс фајл са кодом програма аутоматски је креиран и попуњен.

Уочићете многе сличности али и многе разлике у односу на програме у програмском језику C. О томе ће више бити речи у наредним лекцијама. Додајте још једну линију кода у програм за испис текста у конзолу.

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;

namespace HelloWorld
{
  class Program
  {
    static void Main(string[] args)
    {
      Console.WriteLine("Hello World!");
    }
  }
}

Уколико је фонт којим уносите кôд прогрма сувише мали, можете користити опцију за зумирање, као и у Microsoft Office програмима – притисните тастер CRTL на тастатури и скролујте мишем на горе за увећавање, или на доле за смањивање. Приметићете и да је едитор “паметан” захваљујући IntelliSense технологији. На пример, већ након првог откуцаног слова наредбе нуди све опције са описима наредби који почињу на то слово, са следећим откуцаним словом сужава избор, са следећим још више сужава избор… Ако је избор позициониран на наредби коју желите да унесете, притиском тастера TAB на тастатури нареба ће бити унета до краја. Групе различитих кључних речи приказују се у различитим бојама, што чини кôд прегледнијим. За сваку отворену заграду аутоматски се затвара одговарајућа заграда, а курсор се позиционира на место за унос. Када је то потребно, линије кôда увлаче се за одговарајући размак.

Како би од унетог изворног програма направили извршни и извршили га, потребно је на тастатури притиснути тастере CTRL + F5 или из главног менија одабрати опцију Debug па Start Without Debugging. Резултат извршавања биће приказан у конзолном прозору:

Уколико се конзолни прозор није појавио, проверите да ли су се у секцији Output појавила упозорења или грешке и отклоните их. Сачувајте све промене и затворите пројекат помоћу опције из менија File/Close Solution.


Ажурирање развојног окружења

Компанија Microsoft константно ради на усавршавању и ажурирању својих производа, па тако и развојног окружења Visual Studio. За оперативни систем Windows и софтверски пакет Microsoft Office навикли сте да ажурирања добијате аутоматски кроз Windows Update. Међутим, за развојно окружење Visual Studio ажурирања (вероватно) нећете добити на тај начин.

У доњем десном углу прозора, Visual Studio приказује нотификације када одређена ажурирања постану доступна. Кликом на симбол за нотификације (звоно са бројем нотификација у црвеном кругу), приказаће се обавештења о доступним ажурирањима. Проверу можете покренути и мануелно из менија Help – Check for Updates.

Ако желите да покренете поступак ажурирања кликните на More details.

Отвориће се инсталер са обавештењем о верзији и величини ажурирања, као и напоменом да ће Visual Studio аутоматски затворити. Кликните на Update.

Сачекајте да се сви пакети преузму и инсталирају.

Поред ажурирања самог развојног окружења, често ће се појављивати ажурирања екстензија. Поступак је сличан. Кликните на More details.

Када се отвори менаџер екстензија кликните Update за ажурирање појединачних екстензија или Update All за ажурирање свих екстензија.

Преузимање ажурирања започеће одмах, али се инсталација преузетих ажурирања неће покренути све док се не затворе сви прозори развојног окружења, односно, док се не напусти развојно окружење.