Skip to content

Microsoft Visual Studio и програмски језик C

У програмском језику C може се програмирати на рачунарским системима различитих архитектура, са различитим оперативним системима у мноштву интегрисаних развојних окружења (енгл. integrated development environment – IDE). Како је Microsoft Visual Studio препоручено развојно окружење у плану наставе и учења за наставни предмет Програмирање, у наставку биће описан поступак за његово преузимање и инсталацију, као и његови основни елементи.

Преузимање и инсталација интегрисаног развојног окружења Microsoft Visual Studio прилично је једноставна и интуитивна. Visual Studio Community је потпуно бесплатно интегрисано развојно окружење намењено појединцима и студентима, као и програмерима који развијају софтвер отвореног кôда. Да би га преузели са интернета, потребно је на страници visualstudio.microsoft.com/downloads/ кликнути дугме Free download које се налази испод наслова Community. Када се преузимање заврши, потребно је покренути инсталер и кликнути Continue.

Када инсталер преузме неопходне инсталационе датотеке, приказаће прозор за одабир радних пакета (енгл. Workloads). Треба одабрати пакет Desktop development with C++ па затим кликнути на дугме Install. Преузимање додатних ~ 2 GB података са интернета може потрајати. По завршетку инсталације и покретања окружења појавиће се прозор за пријаву. Приликом првог покретања можете се пријавити са Microsoft налогом или прескочити пријаву кликом на Not now, maybe later, Потом одаберите подешавање окружења и кликните Start Visual Studio.

Следећи кораци биће често понављани. Одаберите Create a new project.

….