Skip to content

Packet Tracer – преузимање, инсталација, пријава

Packet Tracer је моћан софтверски алат развијен од стране компаније Cisco Systems. Користи се за унапређивање и проверу знања и вештина умрежавања и сајбер безбедности, јер омогућава моделовање сложених рачунарских мрежа без потребе за наменском опремом. Обавезан је у већини курсева на Cisco Networking Academy порталу.

Преузимање софтвера доступно је свим члановима Cisco Networking академије на страници Download Cisco Packet Tracer (за пријаву на портал користите налог који сте креирали са добијеном позивницом од наставника). На дну странице кликните на 64 Bit Download испод текста Windows Desktop Version 8.2.0 English и сачекајте да се преузимање заврши.

Инсталација је једноставна и интуитивна. Покрените инсталацију двокликом на преузету датотеку и пратите кораке на датим сликама:

Након инсталације, приликом покретања неопходна је пријава са креденцијалима Cisco Networking академије. На прозору за пријаву одаберите Cisco Networking Academy (код куће можете укључити и Keep me logged in – у школи НЕ). Потом унесите свој email па своју лозинку као на сликама испод:

Напомена: приликом првог покретања може се десити да Windows Defender Firewall тражи да дозволите комуникација програма Packet Tracer путем приватних и јавних мрежа – слободно чекирајте обе опције и кликните Allow Access.

Након успешне пријаве покренуће се Packet Tracer.

Напомена: уколико из неког разлога не можете да се пријавите, неопходно је да искључите интернет на рачунару – тада ће се софтвер покренути без пријаве.

Препоручујем да погледате видео Introduction to Packet Tracer и Download and Install Packet Tracer из курса Introduction to Packet Tracer, са напоменом да се у видеу користи нека од ранијих верзија апликације Packet Tracer, па се UI мало разликује од последње верзије 8.2.0.