Skip to content

Каблови са упреденим парицама

Упредена парица представља састоји се од пара изолованих бакарних проводника који су упредени један око другог. Упредање се врши у циљу отклањања електромагнетних сметњи. Каблови са упреденим парицама користе се у телекомуникацијама још од почетка прошлог века. Изумео их је Александар Бел 1881. године, а од 1900 године постали су стандардни каблови за телефонске мреже у Америци.

У локалним рачунарским мрежама користе се каблови са четири упредене парице (осам изолованих бакарних проводника) око којих се налази заштитни омотач. Како овакав кабл нема оклоп, добио је назив неоклопљена упредена парица односно UTP (Unshielded Twisted Pair).

UTP кабл

Додатна заштита каблова са упреденим парицама

Каблови са упреденим парицама могу имати и додатну заштиту (оклоп) у циљу отлањања електромагнетних сметњи. На основу типа оклопа, сам назив кабла UTP се мења (јер кабл више није неоклопљен). Ово може бити збуњујуће јер називе дају и произвођачи каблова и организације за стандардизацију. Произвођачи каблова често каблове називају: неоклопљеним (UTP – Unshielded Twisted Pair) ако немају никакав оклоп, оклопљеним (STP – Shielded Twisted Pair) ако имају неки оклоп, или оклопљеним фолијом (FTP – Foiled Twisted Pair) ако имају неки оклоп од фолије, што не може прецизно да дефинише конструкцију кабла. ISO има најлогичније називе у виду: (1)/(2)(3), где је: (1) оклоп кабла, (2) оклоп парица, (3) тип кабла. Слово U (unshielded) значи неоклопљено, слово F (foil) значи оклопљено фолијом и слово S (screened) значи оклопљено мрежицом.

ISO називОклоп каблаОклоп парицаИзглед
U/UTP//
U/FTP/фолија
S/UTPмрежа/
S/FTPмрежафолија
F/UTPфолија/
F/FTPфолијафолија
SF/UTPмрежа и фолија/
SF/FTPмрежа и фолијафолија
ISO/IEC 11801 номенклатура каблова са упреденим парицама

Категорије каблова са упреденим парицама

Каблове са упреденим парицама можемо поделити према категоријама. Каблови категорија ниже од категорије 5 нису довољно добри за употребу у рачунарским мрежама, па их нећемо ни разматрати (користе се у системима фиксне телефоније или су застарели). Категорија 5 је већ застарела, па се данас можемо најчешће сусрести са кабловима категорија 5e, 6 или 6A (неки произвођачи користе и назив 6e). Каблови категорија 7 и 8 користе се за супер брзи Етернет преко бакарних парица и нису баш чести на тржишту.

КатегоријаОклопПрименаНапомена
Cat 5UTP100BASE-TX, 1000BASE-TЗастарела. Максимална дужина 100m. 100 MHz.
Cat 5eUTP, F/UTP, U/FTP1000BASE-T, 2.5GBASE-TМаксимална дужина 100m. 100 MHz.
Cat 6UTP, F/UTP, U/FTP5GBASE-T, 10GBASE-TМаксимална дужина за 10GBASE-T 55m. 250 MHz.
Cat 6AUTP, F/UTP, U/FTP, S/FTP5GBASE-T, 10GBASE-TМаксимална дужина за 10GBASE-T 100m. 500 MHz.
Cat 7 и 7AS/FTP, F/FTP/Није стандардизовано од EIA/TIA! 600-1000 MHz.
Cat 8.1F/UTP, U/FTP25GBASE-T, 40GBASE-T2 GHz
Cat 8.2S/FTP, F/FTP25GBASE-T, 40GBASE-T2 GHz
Категорије каблова са упреденим парицама

Конектори

На крајевима каблова са упреденим парицама кримпују се 8P8C (8 Position 8 Contact) конектори. Назив RJ45 (Registered Jack 45) потиче из времена каблова категорије 5 и одређене шеме каблирања и не би требао да буде синоним за 8P8C конекторе, али се навикните да јесте… Каблови се кримпују на основу боје изолације бакарних проводника на следећи начин:

  • Straight-through кабл подразумева да се конектор на оба краја постави по стандарду Т586A (наравно, радиће и по стандарду 568B, али се овај стандард ређе користи за Straight-through каблове). Овај тип кабла користи се за повезивања хостова и различитих уређаја – на пример, повезивање рачунара на свич.
  • Crossover кабл подразумева кримповање по стандарду 568A на једном крају и 568B на другом. Овако кримпован кабл користи се за повезивање хостова истог типа, тј. уређаја истог типа – на пример, повезивање свича на свич.

Мрежни интерфејси обично могу да “осете” који је тип кабла у питању и прилагоде се, тако да је често све једно да ли је кабл кримпован као Straight-through кабл или као Crossover кабл. Ова одлика мрежних интерфејса означава се са Auto MDI-X (Medium Dependent Interface) или Auto Crossover.

За кримповање конектора на кабл користи се алат за кримповање RJ45 конектора. Погледајте следећи видео који демонстрира поступак припреме кабла, кримповања и провере исправности кабла:

У брзим Етернет мрежама (100BASE-TX) користе се само две парице, односно проводници са зеленом и зелено-белом изолацијом за слање и проводници са наранџастом и наранџасто-белом изолацијом за пријем. У гигабитним Етернет мрежема (1000BASE-T и новији стандарди) користе се све четири парице.