Skip to content

Увод

Претходне школске године из предмета Увод у архитектуру рачунара учио си о теоријским основама архитектуре рачунара, процесора и меморије. Циљ овог предмета није продубљивање теоријских основа архитектуре рачунарских система, већ практичан рад са рачунарских хардвером и то:

 • склапање рачунара,
 • надоградња рачунара и
 • тестирање рачунара.

Ни за овај предмет не постоји уџбеник, па је обавезно да имаш свеску на сваком часу!

Претходне школске године учио си о фон Нојмановој архитектури рачунара (која потиче из 1945. године) и која рачунар посматра кроз пет основних целина:

 • меморија,
 • аритметичко логичка јединица,
 • контролна јединица,
 • улазни уређаји и
 • излазни уређаји.
Фон Нојманова архитектура

Идеје и принципи рада фон Нојманове машине дали су основу за даљи развој рачунарских система. Данас се развијају рачунари четврте и пете генерације у виду:

 • уграђених рачунара,
 • рачунара изведених на једној плочи,
 • паметних телефона и таблета,
 • преносивих рачунара,
 • десктоп рачунара,
 • сервера и
 • супер рачунара.

Архитектуре ових рачунара у неким сегментима су сличне, док се у другим потпуно разликују. У овом предмету фокус ће бити на класичним персоналним десктоп рачунарима. Десктоп рачунари и даље су незаменљиви инвентар у компанијама које се баве различитим делатностима. Зашто?

 1. Могућност сервисирања. Десктоп рачунари су дизајнирани за лако одржавање и поправку. Компоненте су обично стандардизоване и доступне, што олакшава дијагностику и отклањање хардверских проблема.
 2. Надоградивост. Десктоп рачунари су веома “прилагодљиви” и надоградиви. Пошто је једноставна замена компоненти, мања је потреба за заменом целог рачунара. Тиме се продужава животни век хардвера и штеди на дугорочним трошковима.
 3. Ергономија. Десктоп рачунари са ергономским периферијама, као што су тастатуре, показивачки уређаји и велики монитори, често су удобнији за дуже периоде коришћења и смањују ризик од повреда запослених.
 4. Перформансе. Десктоп рачунари обично нуде више процесорске снаге и перформанси у поређењу са преносивим рачунарима. То их чини погодним за задатке који захтевају много ресурса. Такође могу да подрже више монитора и више периферних јединица, додатно повећавајући продуктивност.
 5. Исплативост. Десктоп рачунари су генерално исплативији од преносивих рачунара или специјализованих радних станица. Ова предност у погледу трошкова омогућује компанијама више “рачунарске снаге” за мање новца.
 6. Безбедност. Десктоп рачунари се могу физички лакше обезбедити од преносивих рачунара. Ово је посебно важно у пословним окружењима где је кључна безбедност података. Поред тога, могу се конфигурисати да ограниче физички приступ и употребу преносивих уређаја.
 7. Прилагодљивост. Компаније могу да скалирају своју ИТ инфраструктуру додавањем или заменом десктоп рачунара по потреби. Ова скалабилност је важна за компаније које се тек развијају.
 8. Примена. Неке професије захтевају специјализоване конфигурације које су доступне само у десктоп форматима. На пример, рачунари високих перформанси са напредним графичким процесорима су неопходне данас за многе задатке.
 9. Дуговечност. Десктоп рачунари обично имају дужи животни век у поређењу са преносивим рачунарима због дизајна и бољег хлађења. Ова дуговечност смањује учесталост замене хардвера, чиме компаније штеде на дугорочним трошковима.
 10. Компатибилност. Неке компаније се и даље ослањају на застарели софтвер или периферне уређаје који су компатибилни само са десктоп рачунарима. Прелазак на алтернативна решења је обично прескуп.

Ово су само неке предности десктоп рачунара у односу на алтернативне формате. Преносиви рачунари, таблети, паметни телефони и др. често су намерно дизајнирани тако да онемогуће било какав вид сервиса и надоградље. Због ових разлога десктоп рачунари ће и у будућности бити незаменљиви инвентар у компанијама, па ће самим тим бити потребе за особљем које треба да их одржава и сервисира.

Пошто у оквиру овог предмета треба да стекнеш практична знања, фокус ће бити на хардверу новије генерације (само са освртом на старији хардвер). Значи, на даље, када се у овом предмету прича о рачунару, мисли се на десктоп рачунар са хардверским компонентама новијих генерација.