Skip to content

Матична плоча

Матична плоча (енгл. Mainboard, Motherboard) повезује хардверске компоненте рачунара и утиче на њихову брзину и ефикасност у раду. На матичној плочи налази се:

  • лежиште за процесор,
  • слотови за меморију,
  • системски чип(ови),
  • BIOS/UEFI и батерија,
  • магистрале и експанзиони слотови и
  • разни конектори.
Матична плоча

Лежиште за процесор (енгл. Socket) обезбеђује механичку и електричну везу између процесора и матичне плоче. У употреби су LGA (енгл. Land Grid Array) и ређе PGA (енгл. Pin Grid Array) типови лежишта.

PGA и LGA лежишта за процесоре и процесори

Слотови за меморију (енгл. Memory Slots) обезбеђују механичку и електричну везу између меморијских модула и матичне плоче. Обично их има два или више.

Уметање DDR5 модула у меморијски слот

Системски чип(ови) (енгл. Chipset) омогућују комуникацију између различитих компоненти рачунара и контролишу њихов рад. Данас је то један чип, (енгл. PCH – Platform Controller Hub) док су на старијим плочама постојала два (енгл. Northbridge и Southbridge). Системски чип је обично покривен алуминијумским хладњаком. Његова улога јаснија је на упрошћеној блок шеми савременог рачунарског система.

Савремени рачунарски систем

BIOS (енгл. Basic Input Output System) тј. UEFI (енгл. Unified Extensible Firmware Interface) је меморијски чип (ROM) у којем се налази софтвер и подаци који омогућују тестирање хардвера, системска подешавања и почетак рада система. Батерија пружа константно електрично напајање за BIOS/UEFI, које је потребно за функционисања часовника и датума и чување података о системским подешавањима.

Магистрала (енгл. Bus) представља скуп електричних веза између компонената матичне плоче или компонената и конектора. Експанзиони слотови (енгл. Expansion Slots) обезбеђују механичку и електричну везу између додатних картица и матичне плоче. Данас су највише присутне варијанте PCI-E слотова, док су се раније користили ISA, PCI и AGP слотови.

Конектори на матичној плочи обично су: конектори за напајање плоче, конектори за вентилаторе, конектори за контроле на кућишту рачунара, конектори за уређаје за складиштење итд. Конектори на полеђини кућишта који долазе са матичне плоче обично су: PS/2 конектори за тастатуру и миша, USB конектори и конектори од интегрисаних уређаја (графички, мрежни и звучни адаптер) итд.

Конектори на полеђини кућишта

Фактор облика матичне плоче (енгл. Form Factor) односи се на величину и облик плоче и распоред различитих компоненти на плочи. Током година било је много варијација фактора облика, а најпознатији су Standard Advanced Technology eXtended (ATX) и Micro-ATX у десктоп рачунарима и ITX у тин-клијентима.

Фактор облика матичне плоче

Питања за проверу знања

  • Чему служи матична плоча?
  • Која је улога лежишта за процесор, слотова за меморију и експанзионих слотова на матичној плочи?
  • Која је улога системских чипова на матичним плочама?
  • Шта је BIOS/UEFI и чему служи батерија на матичној плочи?