Skip to content

Остале интерне компоненте

Поред напајања, матичне плоче, кућишта, оперативне меморије и меморија за складиштење, унутар кућишта се могу наћи и компоненте у слотовима за додатне картице. У савременим рачунарима ти слотови су типа PCIe, док су се у старијим рачунарским системима користили и AGP, PCI и ISA слотови. PCIe стандард дефинише типове слотова на основу броја “трака” (lane) на магистрали: x16, x8, x4 и x1, што значи да различите компоненте у слотовима захтевају различит број трака. Неке од компоненти које се могу наћи у слотовима за додатне картице су:

 • Графички адаптери
 • Аудио адаптери
 • Мрежни адаптери
 • Адаптери за бежичне и блутут мреже
 • ТВ/радио тјунер адаптери
 • Адаптери за снимање видеа
 • Адаптери за експанзију портова
 • Рајзери и сплитери

Графички адаптер

Основна улога графичког адаптера је да генерише низ излазних слика на монитор рачунара. У лекцијама о процесорима и матичним плочама поменуто је да савремени процесори у себи обично садрже графички процесор, односно да су раније графички адаптери били интегрисани на матичним плочама. Трећи случај је да постоји посебна хардверска компомента, графички адаптер тј. графичка картица која се прикључује у PCIe x16 слот (могуће је прикључити више графичких картица истовремено).

Графичке картице

Графичка картица осим своје основне улоге на себе преузима бројне послове са поља рачунарске графике, чиме од њих растерећују остатак система. Поред овога, тренд је да се графичке картице користе и за обраду неграфичких података, нпр. извођење комплексних прорачуна, рударење крипто-валута и сл.

Основни делови графичке картице су:

 • Графички процесор тј. графичка процесорска јединица (GPU) је процесор специјално намењен и оптимизован за рад са рачунарском графичком. Неке од његових одлика су фреквенција језгра (GHz) и број пиксел шејдера.
 • Video BIOS садржи фирмвер који управља графичком картицом и омогућује комуникацију са осталим хардверским и софтверским компонентама рачунарског система.
 • RAMDAC (RAM Digital-to-Analog Converter) претвара дигиталне сигнале у аналогне за потребе монитора који користе аналогни улаз (CRT монитори).
 • Видео меморија код већине савремених графичких картица изражава се у GB и базира на DDR технологији (GDDR).

На графички адаптер могу се прикључити уређаји са различитим типовима конектора:

 • HDMI (High-Definition Multimedia Interface),
 • DVI (Digital Visual Interface),
 • VGA (Video Graphics Array) и ређе
 • DP (Display Port) и
 • VIVO (Video In Video Out) за S-Video, Composite video и Component video.
HDMI, Micro HDMI, DVI, VGA, DP

Аудио адаптер

Основна улога аудио адаптера је да омогуће аналогни аудио улаз/излаз (неки могу да поседују и дигитални). На аудио улаз може се прикључити микрофон (моно) или други спољашњи стерео аудио уређај. На аудио излаз могу се прикључити слушалице, звучници, појачала и други спољашњи аудио уређаји са аудио улазом. Неки аудио адаптери подржавају и 5.1 аудио системе. Аудио адаптер у већини случајева налази се интегрисан на матичној плочи рачунара, а може се прикључити у виду додатне картице. Постоје и USB аудио адаптери.

PCIe и USB аудио адаптери

Мрежни адаптер

Основна улога мрежног адаптера је да рачунарском систему омогући приступ локалној рачунарској мрежи. У мрежни адаптер прикључује се мрежни кабл са RJ45 конектором – више о томе у лекцијама о рачунарским мрежама. Мрежни адаптер у већини случајева налази се интегрисан на матичној плочи рачунара, а може се прикључити у виду додатне картице. Постоје и USB мрежни адаптери.

PCIe и USB мрежни адаптери

Бежични и блутут мрежни адаптери

Основна улога бежичнох мрежног адаптера је да рачунарском систему омогући приступ бежичној локалној рачунарској мрежи. У зависности од типа бежичне мреже, бежични мрежни адаптер повезује се бежично са приступном тачком или другим бежичним мрежним адаптером. Мрежни адаптер у већини случајева нису интегрисани на матичној плочи рачунара, већ се прикључују у виду додатне картице. Постоје и USB бежични мрежни адаптери.

PCIe и USB бежични мрежни адаптери

Основна улога блутут адаптера је да повеже рачунарски систем са другим блутут уређајима, односно да му омогући приступ блутут мрежи. Блутут адаптери у већини случајева нису интегрисани на матичној плочи рачунара, већ се прикључују у виду USB адаптера. Постоје и комбиновани бежични и блутут адаптери.

USB блутут и USB бежични и блутут адаптер

ТВ/радио тјунер адаптери и адаптери за снимање видеа

Основна улога ТВ/радио тјунер (TV Radio Tuner) адаптера је да рачунарском систему омогуће репродукцију ТВ/радио сигнала. Основна улога адаптера за снимање видеа (Video Capture) је да рачунарском систему омогући пријем и снимање видеа са спољашњих видео уређаја.

PCIe ТВ адаптер и PCIe адаптер за снимање видеа

Адаптери за експанзију портова

Адаптери за експанзију портова (Port Expansion) решавају проблем недостатка одређених портова или повећавају број постојећих портова у рачунарском систему.

PCIe адаптери за експанзију M.2, USB и серијских/паралелних портова

Рајзери и сплитери

Репозиционирање и/или дељење слотова за додатне картице врши се рајзерима (Riser) и сплитерима (Splitter).

PCI рајзер и PCIe 4x сплитер