Skip to content

Периферни уређаји

Поред кућишта и хардверских компоненти унутар кућишта, рачунарски системи поседују знатан број периферних уређаја (Peripheral Device). То су обично:

  • тастатура,
  • миш или други показивачки уређаји,
  • монитор,
  • штампач,
  • скенер,
  • дигитална камера,
  • скушалице, звучници, микрофон и др.

Тастатура

Тастатура је периферни уређај направљен по угледу на писаћу машину. Служи за унос текста, бројева и знакова и за контролу операција које рачунар извршава. Притисак на тастер проузрокује исписивање једног симбола или извршавање одређене операције. Да би се добили неки симболи или извршиле одређене операције потребно је притиснути и држати више тастера истовремено или по одређеном редоследу. Тастатуре се прикључују на USB или PS/2 порт (раније на AT порт) или специјализованим бежичним адаптером.

Ергономска тастатура

Миш и показивачки уређаји

Основна функција миша је позиционирање курсора на екрану, а додатне селекција, превлачење и др. У зависности од технологије за одређивање позиције, мишеве можемо поделити на оптичке и ласерске (раније и механичке). Миш се прикључује на USB или PS/2 порт (раније на серијски порт) или специјализованим бежичним адаптером. Остали показивачки уређаји имају исте или сличне функције, а нашли су примену у рачунарској графици, играма итд.

Миш, трекбол, џојстик, џојпед, тачпед, трекпед и графичка табла

Монитор

Основна улога монитора је да прикаже низ слика које долазе из графичког адаптера. Монитори се израђују у OLED (Organic Light-Emitting Diode) и TFT-LCD (Thin-Film-Transistor Liquid-Crystal Display) технологији (раније CRT(Cathode-Ray Tube)). Битне карактеристике монитора су: величина екрана (у инчима), резолуција (у пикселима), брзина освежавања (Hz), стандард приказа (4:3, 16:9) и др.

OLED, TFT-LCD и CRT монитор

Штампач

Основна улога штампача је да податке са рачунара испише на папиру (или другој површини). Тако су први штампачи били електричне писаће машине управљане рачунаром. Данас штампаче можемо поделити према техници штампе на: ласерске, млазне, игличне и термалне. Одређени типови штампача могу оставаљати отисак и у различитим бојама.

Ласерски, млазни, иглични и термални штампач

Специјална категорија уређаја су 3D штампачи који векторске 3D објекте нацртане на рачунару “штампају” од различитих легура пластике.

3D штампач

Скенер

Основна улога скенера је дигитализација текста или слика из папирног облика. У употреби су лежећи (flatbed) или ређе ручни скенери. Производе се као засебни уређаји или у комбинацији са штампачем (мултифункцијски уређај).

Лежећи и ручни скенер и мултифункцијски уређај

Посебне категорије уређаја су скенери бар кодова и 3D скенери.

Бар код скенери и 3D скенер

Дигитална камера

Основна улога дигиталне камере је да креира дигиталне слике или дигитални видео. Дигиталне камере се обично могу наћи интегрисане у лаптоп рачунарима за потребе веб конференција или се могу прикључити као засебни уређаји. Постоји много врста дигиталних камера, као нпр. веб камере, камере за видео надзор, Compact Digital камере и камкордери, DSLR и Bridge камере и др. Камере остварују везу са рачунаром обично путем USB порта или бежично, док одређене камере захтевају посебне додатне картице (нпр. камере за видео надзор).

Веб камера, камера за видео надзор, Compact Digital камера и DSLR камере

Слушалице, звучници, микрофон

Слушалице и звучници прикључују се на стерео излаз аудио адаптера, док се микрофон прикључује на моно улаз аудио адаптера. Звучници су обично активни – поседују појачивач звука и захтевају напајање електричном енергијом. 5.1 звучни системи захтевају додатне прикључке на аудио адаптеру, а постоје и звучници који се прикључују на специјалан дигитални аудио порт TOSLINK оптичким кабловима.

Стерео звучници, 5.1 звучници, слушалице са микрофоном и микрофон